keskiviikko 6. marraskuuta 2013

3. Oppitunti - Jälkityöt (postproduction)

Opetusta tukeva prezi.

Päivän aikataulu

  • "Pari asiaa" leikkaamisesta ja kuvakerronnasta
  • Leikkaus, editointi, äänet
  • Lisätehtäviä
  • Keskustelua seuraavasta kerrasta & kotitehtävä

Editointi ohjeet:

HUOM!! Movie Maker ei ole aina yhteistyökykyinen, muista tallentaa työsi mahdollisimman usein. Käytä "ctrl + s" pikakomentoa.


OHJELMAN KÄYNNISTÄMINEN JA PROJEKTIN TALLENTAMINEN

1. Käynnistä ohjelma. Windows Movie Maker löytyy tietokoneen Käynnistä (Start) -valikosta Ohjelmat (Programs) -kohdasta (joissain koneissa myös polkua Käynnistä (Start) > Ohjelmat (Programs) > Apuohjelmat (Accessories) > Viihde (Entertainment) > Windows Movie Maker).

2. Tallenna projekti. Valitse ylävalikosta File > Save Project As… ja tallenna videoprojektitiedosto oman ryhmäsi kansioon.

Ohjelma avautuu seuraavan näköisenä:


1. Työkalurivi. Toimii kuten muissakin Windows-ohjelmissa.
2. Ohjevalikko (Movie Tasks) Näppärä ohjevalikko, jonka mukaan etenemällä editointi sujuu järjestelmällisesti.
3. Collections-kokoelma, jossa näkyvät videoprojektissa käytettävät elementit (videot, äänet, kuvat).
4. Videoruutu, josta voi katsella työstettävää videota.
5. Aikajana, jolle kasataan valmis projekti ääni- ja videoraidalle. Aikajanalla tapahtuu videoklippien leikkaus ja yhdistäminen. HUOM! Editoi aina aikajana/timeline-tilassa. Vaihda storyboard aikajanaksi alla olevan kuvan osoittamasta kohdasta show timeline tai pikanäppäin "ctrl + t".







MATERIAALIN TUOMINEN MOVIE MAKERIIN


3. Tuo kuvattu materiaali projektiin käyttäen "movie tasks" ohjevalikkoa. Klikkaa import video. Ryhmäsi alkuperäinen materiaali on MOV kansiossa. Video tiedostot on valmiiksi käännetty movie makerille sopivaan muotoon kansiossa WMV. Valitse kaikki tiedostot kansiosta WMV ja tuo ne projektiin valitsemalla import.

Videosi näkyy nyt Collections-kokoelmassa.

VIDEON EDITOIMINEN

Collections-kohdan materiaaleja voi raahata hiirellä vasen näppäin pohjassa vetämällä aikajanalle.

Aikajanalla videoklippejä voi lyhentää tai pidentää raahaamalla hiirellä klipin alku- tai loppukohtaa. Tämä onnistuu viemällä hiiri klipin alku- tai loppureunaan jolloin hiiren kursori muuttuu punaiseksi kaksipäiseksi nuoleksi. Klippiä voi tietysti pidentää vain niin pitkälle, kun materiaalia on kuvattu.

Klippien järjestystä voi muuttaa raahaamalla niitä eri kohtiin aikajanalla ja klipin voi poistaa valitsemalla sen hiirellä ja painamalla näppäimistöltä Delete.

4. Vie videoklippi aikajanalle. Ennen seuraavan videon tuontia, siivoa ylimääräiset pois klipin alusta ja/tai lopusta. Kun olet tyytyväinen, olet valmis tuomaan uuden klipin aikajanalle.

5. Vie seuraava videoklippi aikajanalle ja siisti se.

HUOM!!! Ennen ääniä, efektejä tai siirtymiä, rakenna koko elokuvasi ensin klippeinä aikajanalle!

AIKAJANA



Movie Makerissa on käytettävissä vain yksi videoraita (Video) ja kaksi ääniraitaa (toinen videon äänelle, toinen muille, esim. tehoste- ja taustaäänille (Audio ja Audio/music)). Lisäksi on yksi raita teksteille (Title overlay) ja yksi klippien välisille siirtymille (Transition). Videon ääniraidan saa näkyviin ja pois näkyvistä klikkaamalla Video-sanan vieressä olevaa plussaa tai miinusta. Aikajanalla liikkuva sininen pystyviiva osoittaa aina sen kohdan, missä video on menossa.

Työkalut vasemmalta oikealle:


  • Set Audio Levels. Tällä työkalulla voit säätää videon ääniraidan ja toisen ääniraidan (esim. taustamusiikin) äänenvoimakkuutta suhteessa toisiinsa.
  • Narrate Timeline. Voit spiikata omat juttusi videoiden päälle helposti.
  • Zoom Timeline In/Out. Näillä työkaluilla voit zoomata aikajanaa isommaksi tai pienemmäksi. Suurentaminen on esimerkiksi hyödyllistä silloin kun täytyy tehdä tarkkaa työtä. Pienentäminen taas helpottaa hahmottamaan kokonaiskuvan.
  • Rewind Timeline. Siirtää soittimen, eli sinisen pystyviivan aina aikajana alkuun.
  • Play Timeline. Pistää videon pyörimään. Sama nappula muuttuu Pause Timeline -napiksi kun video pyörii.
  • Show Storyboard/Timeline. Tästä napista voit vaihtaa näkymän joko storyboard-tyyppiseksi tai aikajanaksi.

EFEKTIT JA SIIRTYMÄT

6. Lisää efektit ja siirymät. Videoleikkeiden päälle voi lisätä efektejä (esim. hidastus tai mustavalkoisuus), ja leikkeiden väliin erilaisia siirtymiä (transitions).

EFEKTIT

Valitse Movie Tasks -valikon Edit Movie -kohdasta View video effects. Tartu haluamastasi efektistä kiinni hiiren vasemmalla näppäimellä ja raahaa se haluamasi klipin päälle aikajanalle. Kun klippiin on liitetty jokin efekti, klipin sisässä aikajanalla näkyy sininen tähti.

Efektin poistaminen onnistuu klikkaamalla klippiä aikajanalla hiiren oikealla näppäimellä ja valitsemalla avautuvasta valikosta Video Effects… Avautuvasta ikkunasta voi sekä lisätä että poistaa efektejä. Vasemmalla näkyvät efektit, joita voi lisätä, ja vasemmalla puolella näkyvät ne efektit, jotka kyseisessä klipissä on käytössä.

SIIRTYMÄT

Jos videoklipin raahaa aikajanalla osin edellisen leikkeen päälle, niiden välille tulee yksinkertainen ristileikkaus (cross-fade). Muunlaisia siirtymiä varten valitse Movie Tasks -valikon Edit Movie -kohdasta View video transitions. Tartu haluamastasi efektistä kiinni hiiren vasemmalla näppäimellä ja raahaa se haluamasi klipin päälle aikajanalle Siirtymä tulee tämän ja sitä edeltävän klipin väliin ja näkyy klippinä omalla Transitions-raidallaan. Sitä voi venyttää tai lyhentää ja sen voi poistaa samalla tavalla kuin videonkin.


ÄÄNET JA TEHOSTEET

Efektit ja siirtymät valmiina? Olet valmis lisäämään musiikkia ja/tai tehosteääniä.

7. Äänet kohdalleen. Lisää musiikkia tai tehosteääniä.

Tuo äänet/musiikki Collections-kokoelmaan Movie tasks-valikon avulla. Klikkaa Capture video kohdan import audio or music. Tuo tiedostot projektiisi.

Raahaa tiedostot audio/music raidalle. Videon liittyvät äänet on sijoitettu audio raidalle.

Movie makerissa on tässä kohtaa rajoite: ääniraitoja ei ole kuin kaksi. Samaan aikaan voi soida VAIN kaksi ääntä, joko video ja musiikki TAI video ja tehoste TAI musiikki ja tehoste. Jostain joudut karsimaan.

Säädä äänen balanssia Set Audio Levels työkalulla.


ALKU JA LOPPUTEKSTIT

8. Lisää elokuvaasi alku ja lopputekstit. Kaikissa elokuvissa on alussa elokuvan nimi ja lopussa esittäjät. Niin myös meidän elokuvissa.

Valitse Movie Tasks -valikon Edit Movie -kohdasta Make titles or credits. Movie Maker kysyy mihin kohtaan haluat tekstin sijoittaa: koko videon alkuun, ennen valittua klippiä, valittuna olevan klipin päälle, valitun klipin jälkeen vai koko videon loppuun.

Tekstiklippien lyhentäminen, pidentäminen ja poistaminen käy samalla tavalla kuin videoidenkin.

VALMIS?

Pyydä ope paikalle ja saat lisäohjeet.



Musiikkia ja tehosteääniä

Aamunavaus videot

>> prezi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti